فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا امینی خوئی*، الناز عرفانی فر، اشکان اژدری، سلیم جدگال، امام بخش دلوکیان صفحات 1-7

    ماهیان زینتی محبوب ترین حیوانات خانگی در بیشتر مناطق دنیا هستند. تجارت ماهیان زینتی دریایی از حدود سال 1930، آغاز شده و در سال های اخیر گسترش قابل ملاحظه ای داشته و نگهداری آنها آکواریم های خانگی و فضاهای عمومی رایج گردیده است. تجارت بین المللی آبزیان زینتی یک صنعت جهانی و چند میلیارد دلاری است که قسمت اعظم آن مربوط به ماهیان مناطق مرجانی است که از منطقه اقیانوس هند-آرام (ایندو-پسفیک) و کاراییب صید شده و به بازار آمریکا و اروپا عرضه می شود. برای افزایش بازار پسندی و بالابردن کیفیت رنگ و سطح سلامت در آبزیان زینتی نیاز به استفاده از جیره های غذایی سالم و طبیعی می باشد. در این میان جلبک ها، به دلیل داشتن رنگدانه های کلروفیل، کارتنویید و آستاگزانتین و سایر ترکیبات سودمند مانند اسید های چرب غیراشباع و پروتئین بالا منبع بسیار مناسبی برای استفاده به عنوان غذای اصلی یا مکمل در خوراک آبزیان زینتی می باشند. در این مطالعه مروری سعی خواهد شد، به بررسی مطالعات صورت گرفته در مورد تاثیر استفاده از جلبک ها در جیره غذایی آبزیان زینتی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، جلبک، جیره غذایی، رنگ، بازارپسندی
  • منصوره عبدالمنافی*، رضا نهاوندی، رقیه صفری صفحات 9-18

    تولیدمثل موفق آبزیان در شرایط اسارت به عنوان یکی از موضوعات مهم در صنعت تکثیر و پرورش ماهیان زینتی مطرح می باشد. با توجه به معایب هورمون ها و این که گیاهان حاوی فیتواستروژن، فاقد اثرات منفی استروژن های سنتتیک می باشند، استفاده از استروژن های طبیعی مانند فیتواستروژن ها در این صنعت رایج گردیده است. فرآورده‏‏های گیاهی طبیعی منابع بسیار غنی از ترکیبات با خواص متعدد ازجمله تقویت عملکرد تولیدمثلی آبزیان می‏باشند و به جهت تاثیرات مثبت بر آبزیان می‏توانند به عنوان جایگزین مناسب برای استروژن های سنتتیک و همچنین در جهت دستیابی به آبزی‏پروری پایدار و دوستدار محیط زیست مورد استفاده قرار گیرند. در این مقاله نقش فیتواستروژن‏ها بر تقویت عملکرد تولیدمثلی ماهیان زینتی با استفاده از مرور مقالات مرتبط در سال های اخیر بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: فیتواستروژن، تولیدمثل، ماهیان زینتی، آبزی پروری
  • محمدحسین خانجانی*، ابراهیم جمالدینی صفحات 19-28
    در مراکز تکثیر، استفاده از غذاهای زنده به ویژه در اولین تغذیه برای لارو ماهیان آکواریومی حایز اهمیت است. غذاهای زنده مهم که در صنعت آبزی پروری ماهیان آکواریومی استفاده می شوند بیشتر شامل روتیفرها در دو نوع کوچک با اندازه 110-50 میکرون و بزرگ با اندازه 200-100 میکرون، آرتمیا و کپه پود می باشند. لارو ماهیان آکواریومی دریایی عمدتا از کپه پودها تغذیه می کنند اما دستورالعمل تولید کپه پودها به عنوان غذای زنده در مراکز تکثیر به خوبی توسعه نیافته است چون مصرف غذا و سیستم گوارشی کپه پودها متفاوت از سایر غذاهای زنده نظیر روتیفر و آرتمیا می باشد. کپه پودها به لحاظ ارزش غذایی ارزشمند هستند به طوری که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره نظیر ایکوزاهگزانوییک اسید، دیکوزا هگزانوییک اسید و آراشیدونیک اسید هستند. روتیفرها و ناپلی آرتمیا به لحاظ میزان اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره، فقیر هستند که لازم است غنی سازی گردند و کیفیت تغذیه ای آنها را می توان از طریق غنی سازی بهبود داد. در مطالعه حاضر به اهمیت غذاهای زنده در تغذیه لارو ماهیان آکواریومی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: غذاهای زنده، تغذیه، ماهیان آکواریومی، لارو
  • مهسا صالحی*، رضا فیض بخش صفحات 29-36

    صنعت پرورش ماهیان زینتی که در گذشته در انحصار تعدادی معدودی کشور در جهان بوده، امروزه در 125 کشور جهان گسترش یافته و در کشور ما نیز با سرعت زیادی در حال توسعه است. هدف از نگارش این مقاله ارزیابی وضعیت کشور ایران در جهان و آینده پژوهی ماهیان زینتی با استفاده از مدل Environmental Scanning و روش رادار استراتژیک می باشد. همچنین جهت ارزیابی تجزیه و تحلیل فعالیت ها از کارت امتیازی متوازن استفاده گردید. در استراتژی کوتاه مدت بهبود وضعیت اتحادیه ها و سازمان های خصوصی در ماهیان زینتی ایران می تواند موجب تعادل و بهبود وضعیت تولید و صادرات گردد. در استراتژی میان مدت افزایش تکنولوژی و استفاده از تجهیزات و تاسیسات جدید و مراکز پژوهشی تخصصی ماهیان زینتی حایز اهمیت است. در برنامه بلندمدت رقابت با سایر کشورها در زمینه کاهش قیمت و بالا بردن کیفیت و افزایش توان بازار رسانی جهانی سهم بیشتری را در زمینه ماهیان زینتی دارد. نتایج نشان می دهدکه در سنجش و آنالیزی که از مدل Environmental Scanning وکارت امتیازدهی متوازن نسل اول BSC بدست آمده است، توانمندی کشور ما در زمینه تجارت ماهیان زینتی 28/34% ، کشور مالزی با سوابق طولانی  28/74% و کشور سنگاپور با تجارت و تکنولوژی بسیار گسترده 85/92% را نشان می دهد. این موضوع نشان می دهد که تجارت ماهیان زینتی یک فعالیت جوان می باشد که نیازمند تحولات گسترده است که باید در سالیان آینده در این خصوص توسعه یابد تا بتوان نسبت به سایرکشورهای پیشرو در زمینه تولید ماهیان زینتی جایگاه ویژه ای را در جهان بدست آورد.

    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، آینده پژوهی، مدل ارزیابی محیط، برنامه ریزی استراتژی، بازاریابی
  • مینا رهبر*، منصور شریفیان، شهره مسائلی، رقیه صفری صفحات 37-47

    آلاینده ها تاثیرات زیادی بر فیزیولوژی آبزیان دارند. یکی از این تغییرات بیان آنزیم های سیتوکروم (CYPs) P450 می باشد که در موجودات مختلف از جمله آبزبان یافت می شود. CYPها بسیار متنوع هستند و سوبستراهای زیادی را متابولیزه می کنند، اما ساختار آنها بسیار حفاظت شده است. آنزیم CYP1 جزو اولین آنزیم هایی است که در فاز اول پاسخ به آلاینده ها در سم زدایی ترکیبات خارج سلولی از قبیل سموم، فلزات سنگین، مواد شیمیایی سرطان زا، داروها و آلاینده های نفتی تولید می شود. این آنزیم در شرایط بدون تنش نیز بیان می شود ولی میزان بیان آن در معرض آلاینده ها و عوامل استرس زا تغییر می کند که متاثر از گونه آبزی، سن، جنسیت، نوع آلاینده، غلظت و مدت مواجهه با آلاینده می باشد و از این تغییرات می توان به عنوان نشانگر زیستی آلودگی در آبزی پروری استفاده کرد. افزایش سطح آن می تواند موجب افزایش مقاومت، رشد و بقاء آبزیان در برابر آلاینده های محیطی شود. این مطالعه به بررسی نقش، اهمیت و عملکرد سیتوکروم اکسیداز P450 در ماهی و از جمله ماهیان زینتی می پردازد.

    کلیدواژگان: CYP1A، استرس محیطی، آلودگی، آبزیان
  • رقیه صفری*، حمیده ذکریایی، مریم فروزد صفحات 49-62

    امروزه به دلیل توسعه صنایع مختلف و کارخانه ها ورود فلزات سنگین به اکوسیستم های آبی افزایش یافته است. فلزات سنگین در برابر تجزیه بسیار مقاوم هستند و امکان تجمع آنان در آبزیان زینتی و آبزیان به عنوان یکی از زنجیره های غذایی انسان ها و ایجاد خطر برای سلامتی انسانها وجود دارد. حذف این آلاینده ها از منابع آبی با روش های متداول بسیار وقت گیر و در مواردی هزینه بر می باشد که در سال های اخیر برای رفع این مشکل استفاده از نانوتکنولوژی مطرح گردید. نانوتکنولوژی فرآیندی است که در جلوگیری از آلودگی، شناسایی، اندازه گیری و تصفیه فلزات سنگین نقش کلیدی ایفاء می کند. نتایج حاصل از پژوهش های متعدد نشان داد که ذرات نانو به دلیل داشتن اندازه کوچک، سطح مقطع زیاد، شکل کریستالی و شبکه ای منحصربه فرد، دارای خاصیت واکنش پذیری زیاد هستند که می توانند در تبدیل آلاینده ها به مواد بی ضرر استفاده شوند. مکاتیسم عمل نانوجاذب ها با توجه به ساختار آنها بسیار متفاوت است. در این بررسی، انواع نانوجاذب ها و کاربرد آنها در حذف فلزات سنگین از اکوسیستم های آبی و اکواریوم ها مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: نانوجاذب ها، اکوسیستم آبی، فلزات سنگین، آکواریوم
|
  • Zahra Aminikhoei* Pages 1-7

    Ornamental fish are the most popular pets in most parts of the world. The trade in ornamental marine fish began around 1930, and has expanded significantly in recent years, with the maintenance of home aquariums and public spaces. International ornamental fish trade is a multibillion-dollar global industry, much of which is in coral reefs caught in the Indo-Pacific and Caribbean and marketed in the United States and Europe. To increase marketability and improve the quality of color and health in ornamental aquatic animals, it is necessary to use healthy and natural diets. Algae, due to the presence of chlorophyll pigments, carotenoids and astaxanthin and other beneficial compounds such as unsaturated fatty acids and high protein are a very good source for use as a main food or supplement in ornamental aquatic feed. In this review study, we will try to review the studies on the effect of the use of algae in the diet of ornamental aquatic animals.

    Keywords: Ornamental fish, Algae, Diet, Color, Marketing
  • Abdolmanafi M*, Nahavandi R, Safari R Pages 9-18

    Successful reproduction in captivity is one of the most important issues in the aquaculture industry. Due to the disadvantages of  using hormones and the fact that plants containing phytoestrogens do not have negative effects of synthetic estrogens, the use of natural estrogens such as phytoestrogens has become common in this industry. Natural plant products are very rich sources of compounds with various properties, including enhancing the reproductive performance of aquatic animals, and due to their positive effects on aquatic animals, they can be used as a suitable alternative to synthetic estrogens and should also be used to achieve sustainable and environmentally friendly aquaculture. In this article, we investigated the role of phytoestrogens in enhancing ornamental fish reproductive performance, using review of related articles, evaluated in recent years.

    Keywords: Phytoestrogens, Reproduction, Ornamental fish, Aquaculture
  • Mohammad Hossein Khanjani*, Ebrahim Jamaledini Pages 19-28
    At reproduction centers, using live food is important, especially when it comes to the first feeding of aquarium fish larvae. Live foods commonly used in the aquarium aquaculture industry include rotifers in two sizes, small types with a size of 50-110 microns, and larger types with a size of 100-200 microns, Artemia, and copepods. Fish larvae in marine aquariums primarily consume copepods. However, there is still need to develop protocols to produce this tiny live food in propagation facilities. This is because the food consumption and digestive system of copepods are different from other live foods such as rotifer and Artemia. Copepods are nutritionally valuable due to the fact they contain long-chain unsaturated fatty acids including docosahexaenoic acid, eicosapentaenoic acid, and arachidonic acid. There is an insufficient amount of long-chain unsaturated fatty acids in both Rotifers and Artemia nauplii, a deficiency that can be rectified through dietary enrichment. In this study, live foods are discussed as an important component of feeding aquarium fish larvae.
    Keywords: live foods, nutrition, aquarium fish
  • Mahsa Salehi*, Reza Faizbakhsh Pages 29-36

    The ornamental fish farming industry, which in the past was monopolized by a few countries in the world, has now expanded to 125 countries and our country is developing rapidly. The purpose of writing this article is to evaluate the situation of Iran in the world and future research of ornamental fish using Environmental Scanning model and strategic radar method. A balanced scorecard developed by Kaplan and Norton was also used to evaluate activity analysis. In the short-term strategy of improving the situation of :union:s and private organizations in ornamental fish in Iran can improve the balance and improve the situation of production and exports. It is important in the medium-term strategy to increase technology and use new equipment and facilities and specialized research centers for ornamental fish. In the long-term plan, competition with other countries in the field of reducing prices and improving quality and increasing global marketing capacity has a greater share in the field of ornamental fish. The results show that in the measurement and analysis obtained from the Environmental Scanning model and the BSC first generation balanced scoring card, our countrychr(chr('39')39chr('39'))s ability to trade ornamental fish is 34.28%, Malaysia with a long history of 74.28% and Singapore with extensive trade and technology. Shows 92.85%. This shows that the ornamental fish trade is a young activity that requires extensive changes that must be developed in the coming years in order to gain a special place in the world compared to other leading countries in the field of ornamental fish production.

    Keywords: Ornamental Fish, Futurology, Environmental Assessment Model, Strategy Planning, Marketing
  • Rahbar M*, Sharfian M, Masaeli Sh, Safari R Pages 37-47

    Pollutants lead to undesirable changes in aquatic physiology. One of these changes is the expression of cytochrome P450 enzymes (CYPs) that are found in various organisms, including aquatic organisms. CYPs are too diverse and metabolize many substrates, but their structure is highly protected. CYP1 is one of the first enzymes produced in the first phase of the response to contaminants in the detoxification of extracellular compounds such as toxins, heavy metals, carcinogenic chemicals, drugs and petroleum contaminants. This enzyme is also expressed in stress-free conditions, but its expression changes in the presence of contaminants and stressors, which is affected by the aquatic species, age, sex, type of contaminant, concentration and duration of exposure to the contaminant and these changes can be used as biomarkers of pollution in aquaculture. Increasing its level can increase the resistance, growth and survival of aquatic animals against environmental pollutants. In this study, we investigate the role, importance and function of cytochrome p450 oxidase in fish.

    Keywords: Cyp1A, Environmental stress, Pollution, Aquatic animals
  • Safari R*, Zakariaee H, Forouzad M Pages 49-62

    Nowadays, releasing of heavy metals to aquatic systems is increasing due to development of various industries and factories. Heavy metals are highly resistant to degradation and could accumulate in ornamental fish and other fish body as a human food chain and be dangerous for human health. Removing of these pollutants from water using common methods are very time-consuming and sometimes expensive. Thus, nanotechnology introduced to solve this problem, recently. Nanotechnology plays a key role in pollution prevention, identification, measurement and treatment of heavy metals. Reactivity properties of nanoparticles in converting harmful pollutants to harmless substances due to small size, high surface area, crystalline form and unique network has been proved. Nanoparticles mechanisms are very different according to their structures. This  study was investigated types of nano-adsorbents and their application in removing heavy metals from aquatic ecosystems and aquariums.

    Keywords: Nano-adsorbents, aquatic ecosystems, heavy metals, aquarium